Pitanja i odgovori

Logotip RGB.png

Koja je razlika između bioenergijskog i Reiki tretmana (isceljivanja)?


Postoji više različitih metoda bioenergijskih tretmana. Zajedničko svim metodama je da terapeut svojim bioenergijskim poljem, utiče na biopolje klijenta ili u njega sprovodi energiju (isceljujuću, životnu, univerzalnu, kosmičku, kako god je nazvali). Neke od najpoznatijih metoda su Reiki, Qigong, Terapeutski dodir, metoda Domančića i druge. Sve one se razlikuju u pristupu, načinu, položaju ruku i vrstama tehnika koje primenjuju, a sve u cilju pokretanja energije i stimulisanja biopolja samog čoveka, To dovodi do poboljšanja njegovog opšteg zdravstvenog stanja ili rešenja određenog problema. Zbog samog postupka, Reiki tretman traje nešto duže (45 minuta) od "klasične" bioterapije (30 min).
 

Kako izgledaju bioenergijski i Reiki tretmani na daljinu? 
 

Kada je čovek kome je potrebna pomoć, a prostorno je udaljen ili iz bilo kog razloga ne može lično da prisustvuje tretmanu, terapija može da se izvede i na daljinu. Ukoliko terapeut ne poznaje klijenta lično i prvi put radi sa njim, biće mu potrebna njegova/njena fotografija. U dogovoreno vreme, terapeut će kontaktirati klijenta i objasniti mu šta treba da uradi. Tokom tretmana, klijent može da oseti trnce u prstima, toplotu ili hladnoću u pojedinim delovima tela itd. Tretman na daljinu traje kao i kod "ličnog" kontakta i  izvodi se na isti način. Po završetku tretmana, terapet će ponovo kontaktirati klijenta, obavestiti o završetku tretmana, pitati kako se oseća i dati mu dalje preporuke.
 

Da li bioenergijski tretman može da se koristi kao preventiva?
 

Naravno. Preventivni tretmani se preporučuju radi poboljšanja opšteg stanja organizma, relaksacije, i podizanja imuniteta. Preventivni tretmani se posebno preporučuju osobama sa slabijim imunitetom, u periodima pre sezone gripa i prehlada, kao i pre sezona alergija.
 

Može li bioenergija da pomogne kod sportskih povreda?
 

Bioenergija može da pomogne kod sportista na mnogo načina: ubrzava oporavak mekog tkiva (mišića, ligamenata), značajno smanjuje bolove u mišićima posle treninga, skraćuje period oporavka posle povreda, smanjuje napetost i stres, popravlja mentalni fokus, itd.
 

Da li je bioenergijski tretman bezbedan za decu?
 

Bioenergijski i Reiki tretmani su bezbedni i vrlo blagotvorni za decu, čak i za bebe. Dečji um i telo vrlo lako prepoznaju i prihvataju bioenergiju i koriste je na najbolji način. Sa decom, a posebno sa bebama, tretmani se po pravilu izvode na daljinu, obično u periodu kada dete spava. Ovo zbog toga što je za izvođenje trertmana potrebno da dete miruje, a to se kod dece vrlo retko dešava. Za individualni bioenergijski rad sa maloletnim osobama, potrebna je saglasnost i pratnja roditelja ili staratelja.
 

Koja je razlika između metoda polaganja ruku i onog kada terapeut ne polaže ruke na klijenta? Da li je jedan od njih bolji od drugog?
 

Polaganje ruku (hands-on) je način bioenergijskog tretmana, kod koga terapeut lagano stavlja svoje šake, dlanove, na određena mesta na telu klijenta. Međutim, neki klijenti ne žele, nije im prijatno ili su osetljiviji na dodir, a takođe i pojedine obasti na telu nije primereno dodirivati. Kod drugog metoda (hands-off), ruke terapeuta su 10-tak cm udaljene od tela klijenta. Efektivnost oba metoda je jednaka. Mi primenjujemo metodu kod koje se ruke NE polažu direktno na telo klijenta, osim ako je to neophodno u pojedinim situacijama i uz striktnu saglasnost klijenta.
 

Može li Reiki ili bioenergijski tretman da pomogne kod svakodnevnog stresa i anksioznosti?
 

Reiki tretmani su posebno efikasni kod umanjivanja posledica stresa, smirivanja uma i relaksacije kompletnog organizma.
 

Da li se terapije izvode jedan-na-jedan ili u grupi?
 

Terapije se primenjuju individualno. Mogu da se izvode i sa grupom ljudi, ali i tada se svakom posebno posvećuje pažnja, imajući u vidu postavljenu medicinsku dijagnozu, odnosno zdravstveno stanje.
 

Da li je postavljanje dijagnoze sastavni deo terapije?
 

Ne, klijent sve potrebne dijagnostičke postupke obavlja kod lekara.
 

Da li klijent može da prestane da uzima lekove koje mu je prepisao lekar, ako se posle bioterapije oseća bolje?
 

Bioterapija je komplementarna (dopunjujuća) metoda svim medicinskim postupcima. U svakom slučaju, primena bioterapije ne isključuje nastavak korišćenja prepisanih lekova ili drugog medicinskog postupka koji je preporučio lekar. Naprotiv, ona može pomoći njihovu bolju apsorpciju i brži oporavak.